Kaustajärvi jutut Värtsissä

Tälle sivulle on koottu linkit Verkkolehti Värtsissä  julkaistuista Kaustajärveä koskettavia jutuista.

Täydennyspyynnöt sähköpostilla eira.varonen@vartsila.fi

14 kommenttia artikkeliin ”Kaustajärvi jutut Värtsissä

 1. Eipä syyttä paidassa lue: ”Universumin Helmi”!!! Vaikka onkin ”Nipin napin Suomen puolella”!!!

  Eiralle lämmin kiitos! Taisit uhrata eilisen nimipäiväsi raatamiselle Kaustajärven hyväksi?

  Paitoja on 11 kpl noudettavissa minulta tai muuten toimitettavissa. Tästä tilauksesta on jo 18 kpl pantu Kaustajärvi-mielisten sydämen päälle. Siis yhteensä 80 kpl Universumissa. Muuallakin kuin nipin napin Suomen puolella.

  Kohta on Kaustalle sellainen tunku, että pitää laittaa liikennepoliisi sivuteiden alkupäihin. Se on sitten Sisäasiain ministeriön tehtävä. Toinen vaihtoehto kuuluu Viestintä- ja liikennemisteriölle. Mutta ne taitavat olla joko lomilla tai kuurupiilosilla -työaikana.

  Minä menen kalaan!

 2. Olipa mielenkiintoista kerrata nettiadressista 160 alle kirjoitusta. Ei se ole ihan mikä tahansa juttu, että niin kaukaakin on otettu kantaa KAUSTAJÄRVEN tienviitoituksiin. Aina Saudiarabiasta asti. Sen yhteydenoton ja Kaustajärvi-paidan välillä on muuten mielenkiintoinen yhteys. Hyvä asia poikii uusia hyviä asioita! Tunnesiteet ja kotiseutuhenki eivät saa olla sivuseikkoja yhteiskunnallisessa hallinnossa, ei ainakin silloin, kun ei tarvita isoja rahoja, vaan isoja aivoja vallan kahvaa käyttämässä.

 3. Lukaisepas ”Katse piikilankojen taa” 30.1.2011. On kiva (?) nahda, millainen pytinki Kaustajarven tyovaentalo on ollut ennenkuin parikymmenta vuotta sitten Ullan kanssa tansittiin valssia kivijalkojen sisapuolella taivas kattona Tittasen Ramin laulaessa.

  Voi vain kuvitella, millainen merkitys tyovaentalolla on aikoinaan ollut miehille, jotka vaelsivat tehtaalle toihin tai pokasaha olallaan metsaan.

  Varmasti monen nykykaustalaisenkin syommessa salalaisesti haitar niin kauniisti soi!

 4. Minun nuoruuteni oli kevytmoottoripyörien hurmaa hiekkateillä kavereiden kanssa. Pohjoisruotsissa Jällivaarassa hankin rahat kesätöissä, joilla hankin pienen kevarin. Kevarilla Pohjois-karjalan hiekkatiet tulivat tutuiksi. Kävin esiintyjiä tapaamassa, joilla oli sen aikaista julkisuutta. Tapasin Juisen, Irwinin ja Hurrikanesin esiintymässä livenä. Kevarin satulalla tyttö ja minä koimme ikimuistoisen kokemuksen. Pohjois-Karjalan kirpeän pienen pakkasen suon laidassa ollessa siinä hetkessä olimme onnellisia.

 5. Tänään oli kovin tuulista. Halusin lapsen lapseni viedä Saimalle tuiskuja oppimaan nämä pienet taaperot. Tyttö pieni ja poika ponteva, olivat haltioissaan ukin näyttäessä tietä. Tuisku oli polun hävittänyt, mutta opittu reitti johdatti päämäärään. Oli ihana nähdä pienten taaperoiden rohkeus hypätä rantakallion päältä lumihankeen luottaen omaan itseensä.

 6. Nyt olisi ajattelemisen aihetta. Katsoa suomen tulevaisuuteen kel järki on syntyjään anneettu. Nuoren teinipojan kanssa keskustelin yksipulisen maata ja kiinteistöjä suomesta ostamisen vaaroista. Sain heti vastauksen: Herää pahvi.

 7. Tämä kesä on ollut hieno. Meillä on ollut lapsenlapset hoidossa ja ollaan touhuttu heidän kanssaan monenlaisia juttuja. On käyty ongella mökinkalliolla. Koho, kun painui veden alle riemu oli aitoa ja kuuluvaa. Onkikala, kun veden pinnan ylitti aito ilo oli lasten kasvoilla. Onkikalat lasten kanssa puhdistettiin ja laitettiin ruuaksi.
  Olin keväällä tehnyt perunamaan ja kasvimaan Kaurilaan ja lasten kanssa perunat päivittäin kaivoimme ruuaksi. Pääsivät kaupunkilaislapset näkemään, miten kasvit kasvavat ja miten niitä käytetään ravinnoksi.
  Lasten kanssa yhdessä saunaa lämmitettiin ja vastan kanssa kylvettiin ja pulahdettiin uimaan. Traktoreita ja koneita ja vempeleiden käyttöä heille opetettiin. Myös metsässä liikkuminen ja metsänantimien hyödyntäminen olivat ukin ja mummin lapsenlapsien tämän kesän yhteistä toimintaa.

 8. Jos olette odotelleet, että ”Kirjakokous” juttu
  ilmestyy tänne Kaustajarvi.fi sivustalle niin ei
  se taida toteutua syystä tai toisesta.

  Huomasin tänään, että etusivun yläpalkista
  ”Kaustajärvi jutut Värtsissä” löytyy linkki
  Värtsin sivuille josta taas löytyy em juttu.

  Miksi näin, sitä en tiedä. Kun kirjatoimikunta kävi
  tapaamassa Värtsin toimitusta, tuntui itsestään
  selvältä, että Kaustakirja infoa voi julkaista molemmilla
  foorumeilla. Siis Värtsissä ja Kaustajarvi sivustalla.

  Olette varmaan huomanneet tuon mukimyynnin.
  Pienistä puroista kasvaa suurempi virta.

 9. Sielläkö kokousjuttu olikin!
  Muutaman viikon olin odottanut jutun ilmestymistä Kaustajärvi sivulle ja odottaisin vieläkin ellen olisi nähnyt edellistä Tellervon kommenttia.

  Nyt vielä kertauksena pyydän ohjeistusta siihen, mihin Kaustajärvi.fi sivulle tarkoitetut jutut täytyy lähettää, jotta ne myös tänne tulevat näkyviin eivätkä jää ”Kaustajärvi jutut Värtsissä” – linkin taakse piiloon.

 10. Kerttu ja minä serkukset olimme paini kumppaneita sekä yhdessä kouluun ja kotiin hiihtäjiä. Kaustajärven kaupan raunioilta koulukyydin pudottamat lapset metsänhalki kotiin hiihdettiin kotiaskareiden pariin. Rajavartiostostolla oli latu metsänhalki, joka kulki meidän suoladon ohi järvelle. Me lapset erkanimme laduilta koteihimme kotiaskareihin. IItaisin vielä kokonnuimme ja leikimme keskenämme . Piilosillaolo oli silloin ykkösleikki ulkotilassa. Aamulla tapasimme taas hiihtoladulla ja sukset suihkivat Turusen Tuuren koulukyydin kyytiin. Ei silloin koululäksyt olleet ykkösasioita. Silloin yhdessäolo ja vuodenaikoihin liittyvien toimintojen tekeminen ajallaan oli ykkösasia elämässä selviytymiseen. Kaikki Kaustajärvellä olivat omavaraisia ja jos apua tarvittiin se löytyi naapurista.

 11. Värtsilän keskustasta – siis Arppen pihasta – Kaustajärvelle johtavan Via Karelian varrella seisova
  kyltti on jäämässä nousevien puunalkujen taakse piiloon. Voisko joku käydä raivaamassa ne pois? Miten lienee kahden muun kyltin näkyvyyden laita?

 12. Oikopolut olivat nopein tapa siirtyä lähtöpaikasta päämäärään. Nyt ne on ryteikköjä. Olen metsällä niitä polkuja kulkenut ja olen sen todennut. Olen päässäni kartan piirtänyt ja polut sinne merkannut. Tarvii minun kartta netistä tulostaa ja värikynällä polut ja talviset ladut merkata.

 13. Korpi kutsuu ja korvesta löytää ihmisen joka on sinu oman itsensä kanssa. Itsetuntoa tarvii suomen nuoret. Teillä on eväät repussa.

 14. Meillä Pohjois-karjalaisilla on halu tarinoida. Pidetään sitä rikkautena ja ollaan aitoja rehellisi toimissamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *