Kaustajärven hautausmaa

”Kirkkovaltuusto päätti 18.5.1947 perustaa hautausmaan Kaustajärvelle kunnan lahjoittamalle metsäpalstalle. Sinne alettiin haudata Kaustajärven ja Kenraalinkylän vainajia. Muut värtsiläiset saivat leposijansa Tohmajärven hautausmaasta.”
(Erkki Lintunen, Värtsilän kirkot, s. 43).

Kaustajärven hautausmaa on siis vanhempi kuin Leminrinteen hautausmaa, jonka perustamisesta tehtiin päätöksiä vasta vuonna 1948.

Hautausmaan upea portti on Mantsinen Groupin lahjoittama. Keskusristi Värtsiläisten seuran. Keväällä 2014 poistettiin talkootyönä mäntyjen seasta koivut. Näin hautausmaan ilme parani.

Kuvat:  Vuokko Väänänen

34 kommenttia artikkeliin ”Kaustajärven hautausmaa

 1. Esi-isien leposijoille löytäminen ei ole valtion ja kunnan tarjoamista palveluista turhimpia. Monet Kaustajärvenkin hautausmaalla nukkuvista ovat niitä raatajia, joiden ansiosta tämä maa on vapaa ja hyvin voiva.

 2. Isäni huolehti omien töidensä lomassa hautausmaataan aidan kunnossapidosta. Nykyään hautausmaata kiertää kuusiaita, joka on sopiva luonnonkauniille korpihautausmaalle.
  Muistan kun tuuli oli kaatanut hautausmaan mäntyjä. Olin isäni matkassa kun puut karsittiin ja ajettiin tienvarteen. Kannot käännettiin pystyyn ja ympäristö oli lähes ennallaan myrskynjälkeen.
  Kun kävelen kotikyläni hautausmaalla monet muistot palaavat mieleeni. Tarinoijana monet tarinat menneisyydestä kai pitäisi joskus antaa kynänkärjen kirjoittaa ja imupaperilla kuivatella.

 3. Käydessäni Kaustajärven hautausmaalla, tein havainnon. Entisen rajavartioston pihaa oli siistitty. Ihan niinkuin joku olisi asettumassa sinne asumaan. Tietääkö joku asiasta jotain?

 4. Hautausmaalta tulvii paljon muistoja lapsuusajalta, pari vuotta sitten palasi lapsuusmaisemiin ja hautausmaahan on se paikka jossa tämän ikäinen tapaa sen aikaisia tuttuja, tuttuja nimiä kivissä ja myöskin ihka eläviä ihmisiä, kyllä siellä kyynel vierähti simäkulmasta

 5. Ajelin tarmonpäivänä 6.3.15 Arppen pihasta Ullukkaa kohti. KAUSTAJÄRVEN kylän keskeltä poikkesin Kenraalinkylän suuntaan, Kaustajärventielle. Totesin, että entisen rajavartioston piha oli lumen vallassa. Roskikselle kuitenkin oli tie auki.

  Hautausmaan parkkipaikalla minä mieleni pahoitin. Kaunis portti oli auki. Ei se saisi olla auki silloin, kun se ei ole tarpeen olla auki.

  Hautausmaakulttuuriin kuulu olennaisena osana portti. Se symboloi poisnukkuneiden rauhaa. Portti julistaa: ”Lepää rauhassa”.

  Ehdotan, että suljemme portin silloin kun se hautausmaan huoltajalta on unohtunut auki. Se on ihan samaa kuin kukkien vieminen haudalle tai kynttilän sytyttäminen.

 6. Kaustajärven hautausmaan siivoustalkoot ovat maanantaina 11.5.2015 klo 10. Haravat esille!!!

 7. Kävin hautausmaalla ”tarkastuksella”. Hyvin on seurakunta hoitanut sitä. Kasteluvettäkin nyt saa taas keskusristin takaa.

  Pari seikkaa jäi mietintämyssyyn: 1. Kuusiaitaa olisi kai leikattava? – 2. Keskusristin ja rinteen yläpäässä olevan vesisäiliön välille voisi istuttaa kuusiaidan tai jotain muuta, että ristin sanoma saisi arvoisensa taustan. Tässä olisi ehkä takootyön aihe??? Taimetkin voisimme ostaa vaikkapa siltajuhlassa kerättävällä kolehdilla??? – Keskusristin ympärille voisi asentaa aurinkoenergialla iltaisin syttyvät kolme lyhtyä???
  Siltajuhlan kolehti???

  Kaustajärven hautausmaan portti on ilmeisesti maakunnan upein!

 8. Pyhäisen kirkkaana sunnuntaiaamuna pyörähdimme
  Kaustajärven hautausmaalla. Halusin nähdä, joko
  maariankämmekät kukkivat kuusiaida sisäpuolella, oikealla
  sivustalla. Kukassa olivat.

  Heti ensisilmäyksellä näki, että kalmisto on nyt erittäin
  hyvin hoidettu, siitä kiitos seurakunnalle ym muille ahertajille.
  Kenelleköhän kuuluisi hautakivirivien ”vaakitus”, ei liene välttämätöntä,
  mutta kun kaikki muu on nyt kohdillaan. Tämä ei ole mikään
  vaatimus mihinkään suuntaan, on vain ehdotus…..

  Monta minullekin tuttua – tai ainakin nimituttua – menneen
  polven ahertajaa lepää nyt Aitalammin kankaassa ( kuten
  paikalliset sanovat). Pyhäaamun hartautta voi aistia myös
  heitä kaikkia muistellen, tuulen huminaa ja linnunlaulua
  kuunnellen.

 9. Tietämäni mukaan hautakivien vaakituksesta voi sopia seurakunnan hautausmaanhoitajan Esko Romppasen kanssa. Koska siitä on maksettava jonkin verran, voisi olla paikallaan, että tuttavat kokoaisivat kimpan ja tilaisisivat samanaikaisen vaakituksen. Ehkä ainakin matkakuluissa voisi säästää.

 10. Sunnuntai hutkahti vauhdilla ohi. Radiosta sain kuunnella herännäisseurojen erinomaisen syvällistä ja samalla ajankohtaista puhetta Kainuun vaaramaisemista. Paavo Ruotsalaisen hengellisen vaatimattomuuden henki elää. Mutta siinä ei ole jääty vain hartautta jakamaan ja sen äärellä nautiskelemaan. Niinkuin ristissä on pystypuu suuren Jumalan ja pienen ihmisen välillä, niin siinä on myös poikkipuu ihmisen ja toisen ihmisen, myöskin ihmisen ja luonnon, välillä.

  Patavanhoillisimmaksi luultu herännäisyys eli körttiläisyys osoittautui erittäin uudistusmieliseksi. Oikeastaan olen siihen kiinnittänyt aiemminkin huomiota.

  Mutta sitten menin radion ääreltä Kaustajärven hautausmaalle ”pyhäaamun rauhaa” nuuskimaan. Sitä siellä nyt on. Niinkuin Tellervo jo kirjoitti, hautausmaa on laitettu kuntoon. Seurakunnan ”partio” oli vieraillut. Trimmeri oli siistinyt heinikoita. Mutta maariankämmekät oli säästetty silmien iloksi. Ja miten suloisesti ne siinä karussa maassa vilkuttivatkaan elämän iloa.

  Jokainen käynti omaisten ja tuttavien lepopaikoilla täydentää Kaustajärven hautausmaan ainutlaatuisuutta. Samalla myös viriää uusia ideoita, joita voisi talkootöinä yhdessä puuhastella.

 11. Portin takana olevan rakennuksen harjalla olevasta rististä oli – eilen tekemäni havainnon mukaan – pudonnut poikkipuu. Nostin sen maasta oven eteen. En uskaltanut edes yrittää sen takaisin naulaamista. Liekö siellä tikapuitakaan, joiden avulla pääsisi ristinjuurelle?

 12. Sain trartorin kytkimen kuntoon. Lumikauha on turvallinen uudenristin asentajalle. Kyllä risti kuuluu ruumishuoneen katolle. Olen valmis, jos voin auttaa.

 13. Kuka sen uuden ristin tekisi tai korjaisi nykyisen? Tässäpä taas talkootyölle tilaisuus.

 14. Voisiko uuden ristin laittaa paikoilleen ensi keväänä, kun on hautausmaan siivoustalkoot? Voisin tehdä uuden ristin sekä asentaa sen katolle. P.M.

 15. Pentti on käsistään kätevä ja erittäin aktiivinen
  ”vapaaehtoistyöntekijä”, sen voin sanoa kymmenien
  vuosien kokemuksella.

  Mikäs sen hienompaa olisi. Hautausmaalle mentäessä
  on hänen ukkinsa tekemä kivisilta ja keskusristin
  juurella Mielolan seinästä pudonnut laakea kivi
  muistelukivenä.

  Mitä sanoo seurakunnan edustajat?

 16. Korjaus edelliseen,
  siis: Mielolan navetan seinästä pudonnut
  laakea kivi…..

 17. Hieno ehdotus Pentti! Tuumasta toimeen! Ihmettelisin, jos seurakunta ei suostuisi tähän asiaan. Ainakin täällä Riihimäen seurakunnassa vapaehtoistyöntekijöille on kovasti tarvetta. Olis kyllä mukavaa osallistua hautausmaan siivoustalkoisiin, mutta harvoin tulee oltua kotikylällä siihen aikaan kesää.

 18. Jos seurakunnalta lupa saadaan ristin asennukseen, niin ilmoittakaa siivouspäivämäärä minulle niin laitetaan Pentin tekemä risti traktorin kauhasta paikoilleen.

 19. Kaustajärven hautausmaan siivoustalkoot ovat pe 13.5.klo 9 alkaen. – Leminrinteen ke 11.5. klo 19 alkaen.

 20. Kaunis, hieman tuulinen sää suosi Kaustajärven
  hautausmaan haravointitalkoita. Reipasta porukkaa
  oli paikalla parikymmentä henkeä, niin miehiä kuin naisiakin.
  Myös kylän rajojen ulkopuolelta.

  Edistystä sekin, että roskakasoja ei tavinnut enää kärrätä
  kottikärreillä pusikkoon, paikalla oli moottoroitu peräkärri
  sitä varten.

  ”Puarhuoneen” katolla ollut risti oli lahonnut, joten kätevä
  Kaustan-mies oli tehnyt uuden, puisen ristin. Sen kiinnitystä
  kävin minäkin katsomassa. Olihan se taas yksi merkkipaalu
  sarjassamme ”historiallisia tapahtumia”.

  Talkookaffeetkin siellä tarjottiin, tosin en ollut enää silloin
  paikalla. Eihän tuota tiedä vaikka joku tekisi tarkemmankin
  reportaasin, vaikkapa Värtsiin.

 21. Pääskyset ovat saapuneet Pentinrantaan. Useita pääskysiä lenteli katsellen pesäpaikkoja.

 22. Minun kevät on mennyt keuhko kuumeen kanssa kamppaillessa ja jatkoaikaa vuotellessa.

 23. Katselen noita kuvia Seinäjoen rivitalolakeuksien keskeltä. Paljon on kotikylän hautausmaalla tapahtunut viime vuosien aikana. Puisen ympärysaidan paikalla kasvaa kuusiaita. Maakunnan komein portti! Koivut pois mäntyjen seasta ja ilme parantunut, siivousalkoot helpottuneet. Varastorakennuksen lahonnut risti on korvattu uudella. Kiitos, Mielosen Pentille! Toinen risti, hautausmaan keskusristi, näkyy nyt arvonsa mukaisesti, kun vesiallas on poistettu taustalta. Silti vettä saa, nyt varastorakennuksen seinustalta. Kiitos hautausmaanhoitaja Esko Romppaselle! Eikä unohtaa pidä myöskään joka kesäistä siivouspartiota, joka kiertää seurakunnan kaikki hautausmaat, ei varsinkaan niitä kahta tyttöä – pitkää ja pätkää – jotka haravoivat niin viehkeästi!

 24. Kävimme katsastamassa joko maariankämmekät kukkivat
  kuusiaidan sisäpuolella, portista tullessa oikealla. Ovat
  juuri aloittelemansa kukintaa. Myös valkoista ja punervaa
  kissankäpälää on pelastautunut kalmiston suojiin. Ja mikä
  ihmeellisintä, kun tarkkaan katsoi, myös hentoista vanamoa
  löytyi sammalen seasta. Luulin, että vanamo on jo kokonaan
  kadonnut Kaustalta.

 25. HYVÄÄ JUHANNUSTA
  Kaikille Kaustajärveläisille.

 26. Suuret kiitokset Tohmajärven seurakunnan työntekijöille erinomaisesti
  hoidetusta Kaustajärven hautausmaasta.

 27. Lueskelin Värtsin juttuja ja päädyin tänne Kaustajärven osioon. Katselin porttia nyt tarkemmin ja heräsi kysymys portin suunnittelijasta. Nyt kun teillä on kirja kylästänne tekeillä, tuo tieto olisi mukava liittää portin yhteyteen ja kun tieto on vielä helposti saatavilla. Niinpä soittelin veljilleni, Juhani ei tiennyt, mutta Veli tunnusti suunnitelleensa sen itse, kertoi taas samalla siitä, miten isämme ja opettaja Jaloma puuhasivat hautausmaan perustamista, saman muistan toki isänkin kertomana. Mummomme haudattiin sinne syksyllä 1950, kukahan on ensimmäiseksi haudattu – Kaustajärveltä vai Kenraalinkylästä.

 28. Rudolf Juho Jaakkola kuollut 16.10.1949.
  Hautakivien perusteella hän on Kaustajärven hautausmaahan
  ensimmäisiä haudattuja vainajia.
  Kirkonkirjoista löytyisi tarkempaa tietoa ensimmäisestä hautauksesta.

 29. Olin vanhimman siskoni Taimin 85v hautajaisissa Ylihärmässä. Taimi sairasti Alshaimerin tautia, mutta sinnitteli omassa kotona melkein loppuunasti. 53 päivää ennen lähtökäskyä hän joutui hoitolaitokseen, jossa oli itse elämän työtänsä tehnyt.
  Hautajaisissa hänen pokansa puheessa ilmeni, että Taimin viimeinen vuorossa ollut hoitaja oli puhaltanut alkometriin 2,2 promillia. Hoitajan humalalla ei todennäköisesti ole mitään syy-yhteyttä siskoni poismenolle, mutta kertoo omantarinansa nykypäivän menosta,

 30. Kävin Kaustajärven hautausmaalla. 90-luvulla puretun aidan tilalle istutettu kuusiaita on kasvanut ja juuri leikattu. Hyvän näköinen! Myös kastelujärjestelmä toimii.

  Mitäs jos hankkisimme keskusristin ympärille kolme valoa – auringon voimalla? Siinä olisi sovituksen sanoman (ristin) ympärillä koko Pyhä Kolminaisuus: Isä – Poika -Pyhä Henki. Hinta ei iso. Voitaisiin kerätä ”kolehti”.

 31. Kävin heinäkuun puolella hautausmaalla katomassa on tullut uusia hautakumpuja sekä muistokiviä. Ensimmäistä kertaa tuli mieleeni ajatus siitä, jotta tämä voisi olla se paikka johon maallinen tomumajani kätketään. Mutta se on sitten perillisten tahtävä, olsi varmaan syytä keskustella asiasta tolokussa ollessaan

 32. Kävimme lauantai-iltana Kaustajärven hautausmaalla pimeän aikaan.
  Haudoille oli tuotu kynttilöitä ja keskusristin edessä paloi
  kolme led-valoa.
  Hautausmaalla oli hiljaista ja rauhaisaa.

  Suosittelen käymään syyspimeällä hautausmaalla kynttilänloistoa katsomassa.

 33. Hänelle, joka on laittanut kolme led-valoa keskusristin ympärille, lämmin kiitos! Kuka laittaisi sellaiset Leminrinteen hautausmaalle?!? Seurakunta on poistanut sieltä valot, mitä en ymmärrä enkä mielessäni hyväksy.

  Pimeällä ristin ympärillä kolme valoa kertoo Pyhästä Kolminaisuudesta, uskomme mysteeristä,
  johon ristillä voitettu kuolema kätkeytyy. Pimeän keskellä voi olla hiljaa ja antaa silmien voittaa järkeilyn.

 34. Katselen järvelle, hiljaista. Kirjoitan tähän, lukeeko
  kukaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *