Kaustajärven kylä

Universumin Helmi – Nipin napin Suomen puolella.

Värtsilän pitäjän keskustasta, Arppen pihasta Ilomantsin suuntaan, Via Karelia -tien kahden puolen, 10 km: päässä sijaitsee Kaustajärven kylä.

Kaustajärveä on historiansa aikana kohdeltu kaltoin. Ennen sotia pienillä tiloillaan eläneistä monet kävivät töissä Värtsilän kunnan keskustassa, rautatehtaalla. Moskovan rauhanteossa kylä halkaistiin kahtia. Mutta elämä jatkui oman kansakoulun ympärillä. Rajavartioston henkilökunta oli olennainen osa elämänmenoa. Uusi tie 1950-luvun alussa tynkä-Värtsilän kuntakeskuksesta paransi olosuhteita.

Sitten koulu lakkautettiin ja rajavartiosto lopetettiin. Kylän vakituisten asukkaiden määrä romahti. Mutta Kaustajärven henki on säilynyt. Monilla on täällä vapaa-ajan asunnot ja hienot kalavedet.

Kaustajärvi on elävä kylä Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjässä muiden kylien joukossa.

kaustajarvi_logo

304 kommenttia artikkeliin ”Kaustajärven kylä

 1. Minä muistan kun veljeni Seppo otti uudella kameralla väri filmille Lupiteli kameralla meistä Kaustan nuorista pojista valokuvan. Istuimme heinäpellon keskellä kivellä kaikki yhdessä koripallo kengät jalassa. Mielosen pojista Pentti ja Matti meidän velloksista minä ja Pekka.

 2. Yhtenäistä toisista välittäminen oli minun lapsuuden aikaista elämää kotikylälläni, kuten se on tänäkin päivänä euroopassa. Mikä? sai sen villityksen, että osa vanhenevista kyläläisistä jättivät kotinsa ja muuttivat kunnan vuokrataloihin joukolla melkein kuin pakoon ja halusivat, että heidät haudataan kirkonkylän multiin lemin rinteeseen. Minut on varmaan luoja luonut mietiskelijäksi ja omat mielipiteeni omaksi iloksi.

 3. Jos verkkovärtsin tarin päättyy niin nämäkin jutut katoavat ”bittiavaruuteen” lopullisesti.

 4. Mietipä Esko mikä sai sen ”villityksen” muuttaa kirkonkylän asuntoihin, joissa tuli vesi kraanasta, lämpö pattereista ja palvelut lähellä. Kuka näitä vanhoja ihmisiä olisi ollut auttamassa päivittäisessä arjessaan kotimökeissään Kaustajärvellä kun omaiset olivat kaukana? Sinun vanhempasi olivat onnekkaita kun oma poika heistä huolehti. Ja se minne haluaa tulla haudatuksi lienee jokaisen henkilökohtainen asia.

 5. Anita, olen kanssasi samaa mieltä kirjoituksestasi.
  Vanhemmillamme oli oikeus kokeilla miltä elämä
  kirkokylällä maistuu. Kaikilla vanhemmilla
  ei ollut huoltajaa omasta takaa kotona.

 6. Esko voisi miettiä, mikä vei nuoren väen pois Kaustajärveltä, siis kouluihin ja töihin???

 7. Heleänä Helluntaipäivänä teimme Vääränlammen ja Ahvenlammen
  ympäri patikointiretken. Tällä kahden lammen kierroksella asui
  aikoinaan kolmetoista ruokakuntaa, joissa oli paljon ihmisiä.
  Ketä siellä tänä päivänä asuu? Kovin ovat asutukset autioituneet.
  Taitaa tällä lenkin alueella olla yksi kokoaikainen ja yksi puoliaikainen
  asukas. Näin ne kylät autioituvat aivan luonnostaan. Siis nuorille ei
  ole ollut mahdollisuutta ansaita elantoaan ja vanhoista ihmisistä on
  aika jättänyt, he ovat Lemin rinteelle tahi Kaustajärven hautausmaalle
  haudattuina. Täällä Kaustajärvellä on ollut aivan luonnollista
  tämä autioituminen. Passaa täällä viettää ansaittuja eläkepäiviään
  raskaan raatajan ja muutenkin lomailla näissä hienoissa ja kauneissa
  maisemissa.

 8. Minun mietteeni siihen kysymykseen miksi kotikylä jätettiin ja mentiin kirkolle asumaan. Minä oli onnekas ja kohtasin saunassa kylänmiehet omassa elementissään. Minun isäni niin kuin muut kylänmiehet eivät halunneet nähdä, että heidän ja isiensä metsästä raivaamat pellot istutetaan. Isäni ei voinut koskaan hyväksyä puuntaimille istutettuja peltoja. Miehen sisälle on vaikea nähdä mutta, jos elämäntyö on pyytettömästi tehty mies hyväksyy itsensä.

 9. ….mies (ja nainen) hyväksyy itsensä,
  mutta myös muiden tekemät ratkaisut.

 10. Hauska sattumus eilis aamulta.

  Bongasin postinhakureissulla uuden kaikupaikan,
  Kaustalta. Siitä tulikin yllättäen ”kolmiodraama”.

  Minä: Hu huu! Kaiku: Uu uuu! Käki:
  Kuk kuu!

 11. Tänään oli Halkolahden yksityistien vuosikokous kylätalossa. Mukana 8 osakasta! Matti Majoinen on hoitanut tieasioita erinomaisen taitavasti.

  Kokouksessa päätettiin mm. viehkeiden laittamisesta syksyllä tienvarteen ja keväällä niiden poistamisesta – talkootyönä. Talkoista ilmoitetaan kaustajarvi.fi -sivustolla.

 12. Taotaan nyt kun rauta on kuuma!

  Eli Kaustajärvi on kummasti virkistynyt viime aikoina,
  ja kun kaikkien luulisi nyt tänne osaavankin kyläkylttien
  ansiosta. On Siltajuhla ja Oma kyläkirja tekeillä – ja
  tetenkin keväiset hautausmaatalkoot.

  Siispä vetoankin kaikkiin Halkolahti/Ulriikantie osakkaisiin,
  varsinkin teihin uusiin:

  Porukka vanhenee ja aktiiviset tieasioita hoitaneet ikääntyvät.
  Tulkaa ihmeessä nuoremmatkin mukaan päättämään (ja tekemään)
  yhteisiä asioita. Kaikki kuitenkin tarvitsevat tietä ja sitä,
  että sen kunnosta huolehditaan? Siitä olemme yksimielisiä.

  Jos esim. nuo aurausviitat pystyttää ja kerää pois jokin ulkopuolinen
  taho, se tietää mahdollisesti yksikkömaksujen korotusta. Mukavia
  ne yhteiset talkoot ovat olleet, älkää suotta arastelko! Ja harvapa meistä
  taitaa enää vakituisesti täällä asua, kauempaa itse kunkin on tultava
  tarvittaessa.

  Kaikella ystävyydellä Riikunniemen Ride

 13. Kyllä on hyttystä hotovoinaan Kaustan sademetsissä!
  En muista yhtään aikaisempaa kesää, että tälläistä riesaa
  olisi ollut. Ahomansikoita on rinne punaisenaan, mutta
  meepäs poimimaan. Sen jälkeen on iho punaisenaan
  kutiavia paukamia.

  Kausta = Kaustajärvi, siitäkin oli jossain epätietoisuutta.
  Koen Kaustan ikään kuin lempinimenä.

 14. Kyllä meidän pitää olla onnellisia kun meillä tämä ihana Suomenmaa. Meillä on selvät vuodenajat. Me voimme Suomen metsistä poimia monenlaisia luonnonantimia talven ravintopakkiin. Meillä on viljavia vainioita uunin leivän tarpeisiin sekä liha kasvaa laitumilla. Meillä myös on pula-ajan varalle järvet, joet ja meri antaen hyvien rasvojen antimia ruokapöytään. Kotimaamme metsät ovat voimavara ja turva, jotka taitajankäsissä taipuvat tilanteenmukaan kansakunnan onneksi.

 15. 2.9.16 iltapäivässä ja kaksi kertaa jo käyty uimassa. On tämä vaan todella Universumin Helmi puoli kilometriä Putinin raviiriltä.

 16. 265 kommenttia artikkeliiin ”Kaustajärven kylä”, vierailijoita 11.8.2014 lähtien 013359. Onko lukumäärä todella yli 13 000???

  Nyt kun on kulunut kaksi vuotta, on paikallaan juhlia Mari Rantasilan upealla biisillä ”Vanhan mies”. – Voi kun joku panisi sen tälle palstalle kuunneltavaksi! Liekö se edes mahdollista?

 17. Terveisiä savusaunasta ja Universumin Helmen raikkasta rantavedestä! Huh, huh, kylläpä on hyvä olo vielä tänä aamunakin

 18. Yes, the quality of earnings may not be as high as internal growth but on its face, acquisitions are not necessarily bad–only if the price paid negates returns on capital over time. You won’t know maybe for a few years how acquisitions turn out.Read DEALS FROM HELL: M&A LESSONS THAT RISE ABOVE THE ASHES by Robert F. Bruner.

 19. Great and clear step-by-step article. Newbies should check the policy of the merchant as regards using PPC ads. The bigger brands will not allow this, usually because they have their own PPC campaigns and don’t want you to inflate the minimum bids.

 20. Missä päin Selinc asuu? Onko Kaustajärvellä mökki? Eihän vain ole rajan takaa tänne pujahtanut? En ole kyllä nähnyt epäilyttävää liikehdintää. Enkä tietäisi millä kielellä utelisin, jos eteen ilmestyisi joku Selinc, herra, rouva,neiti Selinc.

 21. Meillä Kaustajärvellä pärjää kyllä Suomella, Savolla voi huastoo ja kertoo hiljoo tai kovoo myös tarpee mukaan iänenkovuus tuo vivahteita puheeseen.
  Murre on moni vivahteinen ja murteiden säilyttäminen kansan perinnettä.
  Muistan monen vanhan tarinoita ja välissä tuli sanoja, joita en ollut koskaan kuullut. Esimerkisi: Erosen Pekka käytti tarinassa Karhun nähtyään sen hidasta kulku nopeutta kuvatessaan sanaa forriminen. Isokala oli vonkale. Pieni poka oli rihainen ja iso oli hongan kolistaja. Kovaääninen oli kailottaja ja hiljainen hyssykkä. Kauppamies ja naisten-naurattaja oli prihatsu. Hiljainen ja herkästi loukkaantuja oli itsekseen möllöttäjä. Näitä elämän tilanteihin liittyviä murre sutjautuksia on mukava muistella, koska ne rikastavat tätä meidän rakasta Suomenkieltä. Samoin ne tekevät jokaisella murre alueella omilla sutjautuksillaan..

 22. Marek Numerato napsal:to teda vůbec neznamená, etatisté vám vykreslili nějaké nesmyslné představy o libertariánských názorech. Zkuste se s nimi seznámit v nezkreslené podobě, např. na Mises.cz. Jinak nemá žádný smysl na to, co píšete, reagovat, protože jsou to nesmysly, bez urážky, pane Zátopku

 23. ”tarifille”! Kiitos hienosta kommentista! Toivottavasti voit nauttia pätevyydestäsi!

 24. Mitenkähän paksu on Kaustajärven jää tällä hetkellä?

 25. Iso metso röyhisteli aamuvarhaisella jälkivappua Kaustajärven jäällä. Komea lintu!

 26. This is the correct weblog for everyone who is desires to find out this particular matter. You know a lot the nearly challenging for you to fight available (not that i truly might want…HaHa). You truly place the most recent whirl for a topic that is been revealed for a long time. Great goods, simply fantastic!

 27. Hyvät kaustalaiset, kyllä tälle palstalle saa kirjoittaa myös suomenkielellä!

 28. Miulla ois kysymys koskien kaustajärven vanhaa vartiota. Kukahan omistaa nykyisin sen? Jos joku tietää omistajan nimeä tai yhteystietoja niin voi lähettää viestiä nvaris@gmail.con Kiitoksia ja hyvää kesän jatkoa.

 29. Kommentin päivämäärillä 5.11. 2016 / 7.11.2016 / 2.2. 2017 ja 8.5. 2017 ne voisi aivan hyvin poistaa sivustolta.

 30. Vapunaatto 2018. Järvi vielä umpijäässä. Avanto hakkaamalla ja kuumalla vedellä sulattelemalla auki paksun jään läpi. Saunasta avantoon ja takaisin lauteille lämmittelemään. Se on vain elämää!

 31. Järvi umpijäässä, mutta kuikat ovat tulleet.

  Hyvää Vappua 2018!

 32. Kiitos tiedosta Kaustajärvi päivän toteutumisesta. Kiitos teille , työn tekijöille sen toteutumisesta .
  Hyvää juhannusta kaikille siellä kesäasunnoissa ” mökeissä ” lomaa ja kesän aikaa viettäville .

 33. Kyllä oli hienosti tarjottu siltajuhla eilenillalla!!!

 34. Eilen kaksi kuikkaa souteli rannassa. Sukelsivat ulapalle Jormanaisenniemen suuntaan. Vesi on kohonnut merkittävästi. Laiturin pää jäänyt veden alle. Niin se talvi lähestyy ilmastomuutoksen planeetalla.

 35. Tässä Universumin helmen pimeässä illassa kuuntelen Mari Rantasilan biisiä Vanha mies. Siinä on jotain niin totta.

 36. OIKEIN HYVÄÄ VUOTTA 2019 KAIKILLE UNIVERSUMIN HELMEEN!!!

 37. Yksityistielaki uudistui tämän vuoden alusta. Jotkut muutokset ovat pieniä ja jotkut suurempia, lisäksi muutama uusi asia ja joku vanha pois. Väliniemenyksityistie eli se jossa on Heinäjoensilta niin tieyksiköt uudistetaan vastaamaan uutta lakia.

 38. Pian tulee kolme vuotta tämän Universumin Helmi -kylän kirjoitussarjan ensimmäisestä kommentista. Niin se aika sujuu.

  Järvi on vielä umpijäässä, mutta avanto aukesi kairan ja tuuran avulla. Mukavaa oli taas pulahtaa leukaa myöten kotirannan veteen. Kolotukset jäivät sinne. Melkein juoksin rannasta pihalle.

  Suloista kesää, kaustalaiset – läheltä ja kaukaa – siltajuhlilla viimeistään tavataan!!!

  Tämä on 291. kommetti.

 39. En tiedä, lukeeko kukaan tätä. Kirjoitan kuitenkin.

  Lueskelin vanhoja juttuja Kaustajärven kylteistä. Minua jäi vaivaamaan yksi asia, jolle aikanaan annoin periksi. Miksi Ilomantsintien varrella on Mökkivaara – kyläkyltit? Mökkivaarantie-nimi voi jäädä, jos – tiellä – pitää jokin nimi olla. Mutta Mökkivaaran – kylää – ei Kaustajärven takana ole.

  Ely-keskukselle on tullut ajatusvirhe. Se olisi varmaankin muutettavissa. Kukaan ei tarvitse tietoa mäennyppylästä, jonka nimi kartalla on Mökkivaara. Jos sieltä joskus kaadetaan puita, niin metsäkone ja rekkakuski osaavat mennä sinne ilman kylttejä. Jos joku turisti lähtee paikkaa etsimään, hän törmää rajavyöhykekylttiin. Jos ei saa autoa ajoissa käännettyä takaisin, voi kohdata rajamiehen tai -naisen. No, saisihan siitä valtio tuloja! Ehkä sillä jonkin verran rahoitettaisiin ely-keskusta.

  Pitäisikö jonkun ottaa yhteyttä ely-keskukseen? Ehkä siellä nyt ymmärretään, että – hajakylä – Kaustajärvi löytyy kolmen tienvarsikyltin avulla kahdenpuolen Ilomantsintietä Kaustajärven ympäriltä. Mutta Mökkivaarassa ei ole yhtään taloa. Mökkiläiset nauttivat elämästään kesäisin – jotkut talvellakin – Kaustajärven kylässä, Universumin Helmessä liki rajaa Suomen puolella. Mökkivaarassa on pöllöjä.

 40. Kaustajärven rannalla syntyneenä kauan kauan aikaa sitten.
  Tämä tieto kummastuttaa kovasti, kun hakee wikipediasta
  Tohmajärven kunta, niin siellä ei enää ole kyläluettelossa
  Kaustajärven kylää.
  Tämäkö se on maaseudun elvyttämistä, kun poistetaan olemassa
  olevia kyliä kyläluettelosta?

  Ps. Onhan meillä vielä toimiva hautausmaa, keskimäärin
  kerran vuodessa, nykyisin harvemmin, olemme haudanneet
  sinne yhden kylän asukkaan.

 41. Hei, Pentti! Kyllä se Kaustajärven kylä löytyy, kun klikkaa Tohmajärvi / Wigipedia -kylät. Osasinkohan nyt oikein opastaa?! Kun en ole mikään nörtti.

  Järvi on kohta auki. Ei tarvitse mennä avantoon, vaan voi pulahtaa ihan avoveteen.

  Klara vappen!

 42. Tuo viime ”kommentti” on tainnut tulla rajan takaa. Olisi voinut jhäädä sinne!

 43. Terkkuja Universumin Helmestä liki rajaa Suomen puolella – ja avannosta, joka virkisti!!!

 44. On näköjään toveri puikahtanut rajan takaa Universumin Helmeen. Pyysin Päiviä kääntämään hänen puheensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *