9 kommenttia artikkeliin ”Uudet Kaustajärven kyläopasteet

 1. Kuvassa näkyvän ja sen toisenkin paikannimikyltin omistaa iso joukko Heinäjoen sillalla 12.7.14 juhlineita. Kyltit ovat Tohmajärven varikolla. Ne ovat tarjolla valtiolle ILMAISEKSI.

  Niiden asentaminen voidaan suorittaa taltootyönä. Onhan meillä aikaa ja sitä henkeä. Tietysti ELY-keskuskin ne voi asentaa, jos esimerksi sijoitusta on vähän säädettävä.

  Tässä kelpo keino RAUHOITTAA Kaustajärvi-mieliset separatistit. On vain ensin tehtävä arvio arvovallasta siitymiseksi elämän arvoihin. Ja paperien ääreltä Via Karelian varrelle.

  Vai löytyisikö kirjoittaja ensi kesän farssiksi Värtsilän kesäteatteriin? Nimeksi sopisi MÖKKIVAARI. – Yksi mahdollisuus olisi kirjoittaa ryhmätyönä. Siihen saisi opintokeskuslain mukaan valtion tukeakin. Ja kansalaisopistossa voisi harjoitella.
  Valtion rahoilla kun voi käydä hupaisaa sisällissotaa: ELY:n palkat, opintokeskusten opintotuet ja kansalaisopistoten kurssitoiminta. Taistelutantere nipin napin Suomen puolella. Rahapanoksia laukaistaisiin Kuopiossa, Helsingissä ja Tohmajärven Kemiessä.

  Tässä sodassa ei menisi henkiä, jos sitä käytettäisiin länsimaisen sivistyneesti. Mutta kylläkin nostettaisiin henkistä tasoa yhteisten asioiden hoidossa.

 2. Olisi hienoa, että tämä kyläkyltti soppa saisi yhteisesti ymmärrettävän ratkaisun. Kaustajärven kyltti Hukkusuolla ja entisellä Tuupovaaranrajalla voi laittaa isäni maalle Kaustajärven olemassaoloa näyttämään, niin kuin tänä kesänä ne olivat paikan löytäneet läheltä kunnanrajaa.
  Harmittavaa vain kun ne oli viimeksi Kaustajärvellä käydessäni poistettu.
  Kaurilassa homma on hoidettu aluekylteillä niin kuin haluaisin sen toteutuvan myös Kaustajärvellä. Yritys oli hyvä ja sitä kannattaa harkita. Toivon yhteisymmärryksen olevan voimavaramme.

 3. Kuvassa oleva Kaustajärvi-paikannimikyltti on tulossa takaisin. Joensuun rajan ylittäjä taas näkee toisen takaisin palautettavan kyltin vähän aikaisemmin kuin näki sen, minkä asensimme luvattomasti vähän ennen Kahelinia. Kaustajärventielle tulee kolmas kyltti vähän ennen uimalaa ja hautausmaata Kenraalinkylän suunnasta saavuttaessa.

  Mökkivaara-nuoliviitat (4 kpl) jäävät paikoilleen osoittamaan, että Mökkivaarantie on yleinen tie! Ehkä mökkivaari on jo tilannut hotellinsa piirustukset?

  Homma hoituu syyskuun aikana.

 4. Hieno juttu, että kyltit palaavat paikoilleen! Kaustajärvi on taas olemassa.

 5. Kirjoitin Värtsiin viime viikolla kaksi kommenttia viitoitusasiasta. Kopioin ne tässä nyt myös tänne Kaustajärvi –sivustolle. Erkki Lintusen kommentit minun kirjoituksiini voitte halutessanne lukea sivustolta Viikon puheenaiheet, vko 37. Näyttää ilmeiseltä, ettei Kaustajärven tienviitoitus-adressia ja kyläläisten siinä ilmaisemaa vaadetta Mökkivaara-nuoliviittojen poistamisesta ole otettu edes esille viranomaisyhteyksissä.

  Viesti 1: Raija Mikkonen 13.9.2014, 19:46

  ”Yli 160 allekirjoittajaa Kaustajärven tienviitat-adressissa vaati, että harhaanjohtavat Mökkivaara-nuoliviitat on poistettava ja Kaustajärvi-viitat pystytettävä kylän laidoille. Suuri osa allekirjoittajista oli Kaustajärvellä syntyneitä, lapsuutensa ja nuoruutensa siellä viettäneitä, eläkkeellä mökkeilemään palanneita, heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan perheineen. Myös asiaamme sympatiseeraavia, vaikkei varsinaisesti kaustajärveläistä historiaa omaavia, joukkoon mahtui. Nyt on päätös (kenen ?) tiedossa eli asujaimiston mielipiteelle Mökkivaara-viittojen poistosta annettiin piut paut.

  Erkki Lintunen on jossain haastattelussa sanonut, etteivät Mökkivaara-viitat häntä häiritse (eivätpä tietenkään, eiväthän ne hänen asuinpaikkaansa koske). Minua ne häiritsevät. Tuntuu edelleenkin hyvin vieraalta ja tyrmistyttävältä, että alkuperäiskotini ja nykyisen kesämökkini paikannimi on muuttunut Mökkivaaraksi. Sitähän ko. viitoitus merkitsee. Sillä, jos tällä viitoituksella halutaan todella opastaa Mökkivaaralle, se on vaillinainen. Tarvittaisiin vielä lisäviitta Harisen talon kohdalle osoittamaan umpimetsään, koska siellähän se karttoihin merkitty Mökkivaara on. Mutta kuka kumma tätä viitoitusta tarvitsee? Eikös opastekylttien pitäisi opastaa tiellä kulkijoita löytämään haluamaansa päämäärään? Kuka haluaa osata Ilomantsintieltä Mökkivaaraan? Ei todella kukaan. Eihän siellä asu ketään. Marja- ja sienimetsään paikalliset osaavat sinne ilman tällaisia pömpöösejä opastekylttejä.

  Olen nähnyt tämän viitoitusasian tiimoilta hyvin vähän viranomaispäätösten perusteluja. Ylimalkaisesti vain on vedottu joihinkin sääntöihin tai säädöksiin, tai muuttuneisiin säädöksiin tai muuttuneisiin olosuhteisiin. Miksi niitä ei avata selvällä suomen kielellä kaikkien asianosaisten nähtäväksi? Jonkin päätöksen sitaatissa täällä Värtsissä syyksi mainittiin, että koska Kaustajärvi ei enää muodosta riittävän tiivistä asuinyhteisöä, kylän nimi joudutaan vaihtamaan (Mökkivaarako muodostaa?) . Jopa olisi Ely-keskuksilla työsarkaa, jos ne tällä perusteella nimikoisi uusiksi kaikki vakiasukkaista tyhjentyneet kylät ympäri Suomea.

  Erkki Lintunen kirjoittaa Kaustajärvi-osiossa olevassa viestissä, että Mökkivaara-viitat jäävät paikoilleen, koska tuo Kaustajärven eteläpuolelle vievä puolentoista kilometrin tienpätkä on yleinen tie. Luulenpa, että tuollaisia yleisen tien pätkiä on Itä- ja Pohjois-Suomessa kymmeniä vailla mitään vastaavankaltaisia viitoituksia. Lähin esimerkki löytyy Saarivaarasta. Siellä on Venäjän rajaan päättyvä Kukonkaulantie aivan identtinen tuon Kaustajärven tienpätkän kanssa, mutta ei sieltä risteyksestä löydy muuta kuin normaali tien nimeä osoittava viitta. Sellainen riittää aivan hyvin Mökkivaarantienkin risteykseen.

  Muistan, että lapsuudessani ja nuoruudessani (ehkä myöhemminkin) Kaustajärven pohjoispuolesta kyllä käytettiin nimityksiä Halkolahti ja Ahvenvaara (en tiedä, mikä ero niillä on). Siellähän oli runsaasti asutusta ja on vielä tänä päivänäkin. Sinne kyseisen mukaisia viitoituksia vielä jotenkin ymmärtäisi. Kartoissakin ko. nimet esiintyvät, kun taas Kaustajärvi-nimi on merkitty etelänpuoleiselle alueelle. Olisiko sen takia kun koulu oli etelänpuolella ja ainakin sotien jälkeen kauppakin.

  Toivon, että tämä Mökkivaara-viitoitus hölmöily saa vielä onnellisen lopun vai onko kyse siitä, että se oli hinta, mikä piti ”maksaa” Ely-keskukselle (ettei se päätöksineen menettäisi kasvojaan), että Kaustajärvi-viitat saataisiin paikoilleen?

  Suurkiitokset kuitenkin Tohmajärven kunnanjohtajalle, -hallitukselle ja –valtuustolle (kin ?), että ovat diplomatiallaan saaneet myönteistä valoa edes Kaustajärvi-viitoille.”

  Viesti 2: Raija Mikkonen 14.9.2014, 9:48

  ”Millä valtuuksilla, sinä Erkki Lintunen, annoit luvan, että Mökkivaara-kyltit saa jäädä, jos juuri lähes 160 ihmistä, joita asia koskee, oli sitä mieltä, että ne on poistettava?

  Sinähän sait haluamasi aloittamassasi prosessissa, vähät meistä muista lähimmäisistäsi, joille jää loppuelämän mielipaha ja harmi.

  Vielä kerran: Mökkivaara-viitat ovat täysin naurettavat, kuka niitä tarvitsee osatakseen johonkin kohteeseen. Jos sitä pelkkää tienpätkää on viitoitettava, siihen riittäisi risteyksen kohdalle yksi nuoliviitta: Mökkivaarantie.”

  Lisäkommentti 15.9.2014 yleisen tien viitoitukseen:

  Erkki Lintunen kirjoittaa, että hänelle on perusteltu Saarivaarassa olevan yleisen tien, Kukonkaulantien, viitoittamatta jättämistä sillä, että Saarivaaran rajavartiosto olisi halunnut niin. Tuntuu vaikealta uskoa, että vierekkäisissä kylissä sijainneilla Kaustajärven ja Saarivaaran vartiostoilla olisi ollut niin erilaiset käytänteet. Nythän Saarivaaran vartiostoakaan ei ole ollut olemassa ainakaan vuosikymmeneen ja Suomen ja Venäjän suhteet sekä” ilmapiiri” rajalla ovat täysin muuttuneet sotien jälkeisistä, että mahdolliset silloiset syyt ovat kauan sitten poistuneet. Mutta eipä ole Ely-keskus (eikä edeltäjänsä) nähneet ”pakkoa” yleisen tien viitoittamiselle tässä tapauksessa.

  Kaustajärven puolentoista kilometrin yleisen tienpätkän kanssa on se ongelma, että Ilomantsintien ja Mökkivaarantien risteyksestä ei voi kääntyä millekään ”paikkakunnalle” lähdettäessä risteyksestä Venäjän rajalle päin. Risteys sinällään on Kaustajärvellä, niin kuin koko tienpätkäkin, ei Kaustajärveltä Kaustajärvelle voi kääntyä. Ainoa järkevä paikannimi olisi Vanha Värtsilä, mutta kun sinnekään ei pääse, kun raja tulee vastaan. Eli ainoa järjellinen ratkaisu tilanteeseen on jättää viitoittamatta. Tai mahdollisesti se, että laitetaan tien nimellä isompi nuoliviitta risteykseen.

 6. Olen vastannut Raija Mikkoselle siihen hänen kirjoitukseensa, johon hän yllä viittaa. Vastaukseni voi lukea verkkolehti Värtsistä: Viikon puheenaiheet, vko 37. Ei ole tarpeellista siirtää sitä Kaustajärvi.fi -puolelle. Eikä muutenkaan jatkaa koko asian puimista.

  Paikannimikyltit tulevat kolmeen paikkaan tällä viikolla. Kaustajärvi ei ole Mökkivaara. Mutta Kaustajärveltä voi mennä Mökkivaaralle, jos kenellä on sinne haikua. Nykyiset ja entiset kaustajärveläiset tietävät, ettei siellä ole mitään erityisesti näkemisen arvoista.

 7. Ai, täällä aletaan harrastaa sensuuria, kun mielipiteet eroavat omista. Sinäkö, Erkki Lintunen, päätät, mistä asioista saa keskustella mistä ei niin Värtsin kuin Kaustajärven, palstoilla. Tällaiselle asioille on ikävä nimikin, jota en viitsi tässä toistaa.

 8. Kirjoita, Raija Mikkonen, ihan vapaasti. Ymmärtäminen on sitten lukijan vastuulla. Sama koskee myös minun kirjoittamista ja sen ymmärtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *