Kaustan siltajuhla

kaustajärviVärtsilän vilkkaimpana viikonloppuna vietettiin myös Kaustajärven Siltajuhlaa, toisen kerran historiansa aikana. Tai mistäpä minä tiedän jos sillä Heinäjoen ylittäneellä, vanhalla puusillalla on juhlittu – jopa tanssittu – silloin kun kylä eli kukoistuskauttaan ennen sotia.

Se nyt kuitenkin on varmaa, että satojen koululaisten askeleet ovat kopisseet siltapalkeilla useamman vuosikymmenen ajan, kunnes niidenkin kaiku lakkasi kuulumasta koulun uksien sulkeuduttua.

Suomessa olen minä syntynyt, tuolla kauniissa Karjalassa

Heinäkuisena lauantaiehtoona saattoi Heinäjoen suvannossa uiskentelevan sorsaperheen rauha rikkoutua, kun sillalle alkoi kertyä juhlakansaa suunnasta jos toisestakin. Eikä varmaan kenelläkään tulijalla ollut epätietoisuutta parkki- tai juhlapaikasta, niin varmaotteinen opastusmiehistö oli paikalla Mökkivaaran tieltä käännyttäessä.

Edellisenä kesänä valittu juhlatoimikunta ja vapaaehtoiset talkoolaiset olivat ahkeroineet jo edeltäkäsin niittopuuhissa ja kolmen katoksen pystyttämisessä. Itse olin seuraamassa perjantai-illan talkoita ja aikamoista päänvaivaa ja hauskuuttakin meille aiheutti lainaksi saatu valkoisen katoksen kokoaminen. Siinä oli kymmeniä numeroituja putkia, vaan ei minkäänlaista ohjetta.

Mutta nyt siis kaikki oli reilassa. Silta oli koristeltu koivuin ja kukkasin. Sillan reunaan oli rakennettu esiintymiskoroke ja vuokrattu mikrofoni. Kahviteltassa emännäksi pyydetty Vornasen Salme järjesteli jo tarjoomuksiaan esille.

Sinisen järven rannalla, siellä majassa matalassa

Sillalla olikin hyvä akustiikka. Komeasti kajahti Karjalaisten laulu, varsinkin kun esilaulajina olivat Mikko Myllyniemi ja ”Mikon enkelit”. Juhlatoimikunnan vetäjä Tarmo Tikka oli selkeäsanainen juontaja.

Mikko ja "Mikon enkelit" vasemmalla illan juontaja
Mikko ja ”Mikon enkelit” vasemmalla illan juontaja

Juhlapuhujaksi olimme saaneet evp everstiluutnantti Matti Majoisen, hänellä itsellään on monia kytköksiä Kaustajärveen. Niinpä puhetta kuunneltiinkin varmasti tarkalla korvalla.

Historioitsija, FM Katja Tikka oli järjestänyt kesälomansa niin, että pääsi tilaisuuteen esittelemään Kaustajärven kirjahanketta. Samalla hän esitteli myös kirjatoimikunnan jäsenet, johon hänen itsensä lisäksi kuuluvat Kerttu Oikarinen, Pentti Mielonen ja Riitta Pakarinen/ muisteluiden keruutoimikunta, Jukka Turunen/ valokuvien käsittely ja Erkki Lintunen/ vastuualueenaan Kaustajärven hengellinen elämä. Katja mainitsi, että toimikunta on saanutkin jo muutamia muisteluksia ja luki näytteen tarinasta ”Aleksin Mari”, sen on kirjoittanut eräs Kaustajärvellä syntynyt mieshenkilö.

Mikrofonin takana Katja Tikka
Mikrofonin takana Katja Tikka

Kirjasta halutaan tietenkin kaikkien kaustajärveläisten yhteinen teos ja niinpä jokaisen mukaan tuloa toivotaan. Muutamat henkilöt edellä mainittujen lisäksi ovatkin jo lupautuneet kokoamaan tietoa eri aihepiireistä.

Kun rannoiltas jouduimme lähtemään pois

Kun olen miettinyt tuota kirjahanketta, on tullut mieleen, että monessa kyläkirjassa on kotiseudulle omistettu laulu nuotteineen. Kaustajärvellä sellaista laulua ei ole. Mutta, sitten tapahtui ihme:

Kenraalinkylästä kotoisin oleva Ensio Immonen vieraili Savonlinnasta käsin Kaustajärvellä kesäkuun loppupuolella. Kotiin palattuaan hän sai innoituksen sävellystyöhön. Sanat ”Kaustajärvelle” -lauluun hän teki yhdessä Maija Varosen kanssa. Ensiolta olivat faktat, Maijalta fiktiot. Juhlatoimikunnan jäsen Onni Pakarinen sai Ensiolta ensimmäiset nuotit pikapostina vasta juhlaviikolla. Alkoi esittäjän etsiminen johon allekirjoittanut lupautui välitysmieheksi. Yllättävn helppoa se olikin, sillä kuulin samanaikaisesti, että Oiva Tikka on tulossa esiintymään juhlaamme vapaan sanan aikana.

Matti Majoinen kertoo Kaustajärvi muistojaan
Matti Majoinen kertoo Kaustajärvi muistojaan

Maija Varonen ei ollut koskaan käynyt Kaustajärvellä, mutta nyt hän oli saapunut yllätyksenä juhlaamme Liperistä saakka yhdessä puolisonsa kanssa. Saimme siis kuulla ensiesityksen KAUSTAJÄRVELLE -laulun ensiversiosta. Sen meille oivallisesti kajautti Värtsilän entinen kauppias Oiva Tikka. Oivalla oli vain neljä vuorokautta aikaa laulun opiskeluun ja niinpä hän kulkikin päivittäin ”laulutunneilla” Saarivaarassa saakka.

Oivalla oli tämä Kaustajärvelle -laulu sokerina pohjalla. Sitä ennen hän esitti tunteikkaasti kaksi muutakin laulua, joista Lapinäidin kehtolaulu sai kyyneleen ainakin minun silmäkulmaani. Mietin, kuinka monta äitiä on tämänkin virran ylittänyt, ilon ja surun päivinä.

On Kaustajärven suvi kuin juhlaa

Tarmo Tikka kyseli, toivotaanko juhlalle jatkuvuutta. Koska kaikkien kädet näyttivät nousevan pystyyn, päätettiin jatkaa perinnettä hieman muuttuneen ja nuorentuneen juhlatoimikunnan voimin.

Vuorossa oli taas yhteislaulua ja sen jälkeen puhujakorokkeelle astui reippaasti suurpetokouluttaja Pekka Kunnas huomioliiveissään. Häneltä saimme varsin ajankohtaista ja tarpeellistakin tietoa Kaustajärven karhukannasta.

Ohjelma-osuus alkoi olla lopuillaan ja kaikkien kahvihammasta jo pakottikin. Katoksissa kävi iloinen puheenporina kun tutut tapasivat toisiaan monien vuosienkin jälkeen. Juuri kun tarpeettomiksi osottautuneita sadekatoksia ryhdyttiin purkamaan, sillan yllä leijuneet tummat pilvet purkivat vetensä niskaamme. Tunnelma tiivistyi, kun vielä paikalla olleet parikymmentä henkilöä ahtautuivat yhteen ja samaan katokseen!

Tiedä, vaikka mesikämmen olisi kuunnellut petokouluttajan esitelmää lähipusikossa. Kun juhlakansa oli poistunut, kaksi Saarivaarasta lainaksi saatua katosta purettu ja silta raivattu taas kulkukelpoiseksi oli karhupeijaisten vuoro. Siinä hulinassa oli juhlapaikalle yöksi jätetty valkoinen sadekatos pistetty kasaan alta aikayksikön.

Teksti: Tellervo
Kuvat: Pentti Mielonen
Väliotsikot: Matalan torpan balladi ja Kaustajärvelle -laulu

3 kommenttia artikkeliin ”Kaustan siltajuhla

 1. Kun olin lapsi ei suurriista pihapiiriin tullut kovin usein, ja jos tuli, oli sodankäyneiden miesten sanonta ”pyssyltä lupa kysytään” ja pedot pysyivät loitolla eikä niistä ollut mitään harmia kylän asukkaille.

 2. Huomasin, että kuvagalleriaan oli lisätty
  Anita Malinin ottamia kuvia
  siltajuhlastamme.

 3. Karhu on kuulemma pitänyt äskettäin juhlien
  jatkot. Pieni kaurahalme sillan lähistöllä
  oli popsittu parempiin suihin ja jäkiruuaksi
  kaiveltu mehiläispesästä hunajat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *